Saturday, July 12, 2014

စားေတာ္ပဲျပဳတ္နည္း ( ၃ ) နည္း



စားေတာ္ပဲျပဳတ္နည္း
ဆရာမေလးယု ေျပာျပပါသည္။
ဂ်စ္တူးနည္းနဲ ့နဲနဲကေလးကြဲပါသည္။
ဆရာမေလးေရးျပတဲ ့ပဲျပတ္နည္းကိုအရင္ေရးျပပါမည္။  




ဒီပဲကေလးေတြကေတာ့ ေရစစ္ျပီးတစ္ေန ့ကိုေရသံုးခါေလာင္းထားတဲ ့
တစ္ညသိပ့္ျပီးသားပဲပါ။ ( အလွဴရွင္သန္းသန္းရီ )



ဆရာမေလးယု YU YU Swe ေဆြေျပာျပတဲ ့စားေတာ္ပဲျပဳတ္နည္း

ပဲကို ေရစိမ္တာ ပဲ အမ်ိဳစားကိ ျကည့္ပီး အခ်ိန္ယူပါတယ္

ေရစိမ္ျပီးေနာက္ ပဲစိကို ဖိလိုက္လို႔ အခံြကြာရင္ ဆယ္ထားတယ္

ေသခ်ာ မပြတဲ႔ စံုးျပဴကို ေရြးထုတ္ရပါတယ္

ေနာက္ ပဲအသန္႔ေတြကိုဇကာကံုးေလးထဲမွာ

ေအာက္က အဝတ္ခံပီးအေပၚက အဝတ္ျပန္အုပ္ထားပါတယ္

ေနာက္ အေညွာက္ ဘယ္ေလာက္ထိရွည္ခ်င္တာလဲ ဆိုတာ ထားပီး

ပဲကိုျပဳတ္ရပါသည္။

ပဲေရစိမ္ျပီးတညေနနဲ႔ ေနာက္တေန့ဆို ျပဳတ္ပါတယ္

ေတာမွာေတာ့ ထင္းမီးပဲေလ

ေရသံုးခြက္ ထပ္ျဖည့္ပါတယ္

ေရနစ္ရံုထည့္ပါ

ေရက်သြားရင္-ထပ္ထည့္ပါတယ္

၃ခါေလာက္ဆို-က်က္ပီ

က်ေနာ္တို႔ကေတာ့ ဒန္အိုးၾကီးနဲ႔ ဆိုေတာ့ ဒီတိုင္းမီး ေအးေအးနဲ႔ ထားတယ္

ေရ ၃ေရက်ခါနီးရင္ ငွဲ႔ပီး အသင့္ေထာင္းထားတဲ႔ ျကက္သြန္ျဖူ

အေသးကို ေရာျပန္နယ္ပီး ဖိုေပၚမွာ မီးေသြးေအးေလးနဲ႔

၅မိနစ္ေလာက္ထားတတ္တယ္

ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္တာကေတာ့ေမြးေအာင္လို ့ပါ။

ငဲွ႔ထားလိုက္တဲ ့ပဲျပဳတ္ရည္ကို ပံုရည္ ခ်က္စားတယ္ေလ

ရန္ကုန္ကေတာ့ ညိဳေအာင္ ထန္းလ်က္ထည္ျကတယ္တဲ႔

က်ေနာ္ အညာကေတာ့ ပဲဝါတာပဲစားျကတယ္

ညိုရင္ မၾကိုက္ဘူးေလ

သိသေလာက္ေလးေရးတာပါ - - - - - - - ယုယုေဆြ

ဟုတ္ကဲ ့ဆရာမေလးယု
ေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္ခင္ဗ်ာ




ဒီပဲကေလးေတြကေတာ့ ေရစစ္ျပီးတစ္ေန ့ကိုေရသံုးခါေလာင္းထားတဲ ့
နွစ္ညသိပ့္ျပီးသားပဲပါ။ 


ဒုတိယက ပဲျပဳတ္နည္းကိုေရးေပးသူကေတာ့

                                                     ညီမေလး က် ဴ တီ ပါခင္ဗ်ာ  Daw Q Te   
 

ပိတ္ပါးေလး ေရစြတ္ျပီး အုပ္ထားေပါ႔ 
အေမွာင္ထဲ မထားနဲ႔ .... ေလ၀င္ထြက္ေကာင္းတဲ႔ ေနရာမွာထား... 
ပူရင္ အေညွာက္ထြက္ရင္ ပိုျမန္တယ္  
ျပဳတ္ရင္ သမီးက ေပါင္းအိုးနဲ႔ ျပဳတ္တယ္ 
ပဲအတိ ေရအတိ ...
ထန္းညက္ (သို) သၾကားညိဳထည္႔ 
ေဆာ္ဒါ ပါရံုေလးထည္႔.... အခြံမကၽႊတ္ေအာင္ ဆီေလး ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းထည္႔ .. 
ျပီးရင္ ေပါင္းအိုးနဲ႔ ထမင္းအိုးတည္သလိုတည္ 
အိုးဖံုး လံုး၀ မလွပ္ရဘူး ... 
ေရခမ္းလို႔ ပဲက်က္သြားရင္
အဖံုး မလွပ္ရေသးဘူး ၁၅ မိနစ္ေလာက္ အေငြ႔နဲ႔ႏွပ္ 
၁၅ မိနစ္ျပည္႔ရင္ ... ဇကာထဲထည္႔ ေလသလွပ္ခံ 
အထုပ္နဲ႔ခြဲထုပ္ ေရခဲရိုက္ထား 
စားခါနီး ၂ နာရီေလာက္ ၾကိဳထုတ္ျပီး 

ေရေငြနဲ႔ ျပန္ေပါင္စား....

ေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္ က် ဴ တီ ညီမေလး - - - ေရ


ဂ်စ္တူး၏စားေတာ္ပဲျပဳတ္နည္း
( အဖြားေဒၚညြန္ ့ျမိဳင္မွပါးစပ္နွင့္ေျပာျပေပးပါသည္)
 ပဲေရြးပဲေကာက္တာေတြက ဆရာမေလးေျပာျပတဲ ့အတိုင္းပါပဲခင္ဗ်ာ-




ဒီပဲကေလးေတြကေတာ့ ေရစစ္ျပီးတစ္ေန ့ကိုေရသံုးခါေလာင္းထားတဲ ့

သံုးညသိပ့္ျပီးသားပဲပါ။ 



ပဲကေလးေတြကအေညာင့္ရွည္ခ်င္သေလာက္ရွည္ဆိုေပမဲ ့အရမ္းရွည္သြားရင္လည္းအပင္ေပါက္လာမွာ
စိုးရေသးတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သံုးညသိပ့္ျပီးသားပဲဆိုအဆင္ေျပေလာက္ပါျပီ




ပဲအေညွာင့္ကေလးေတြကစကားကံုးေဘးအေပါက္ကေလးေတြကေနထြက္ေနတာခ်စ္စရာေလး





ေရေလာင္းတဲ ့အခါမွာတိုက္ရိုက္ပဲကိုေရမထိေအာင္ေလာင္းေပးရပါတယ္။ ဇြန္း ဒါမွမဟုတ္ေယာင္းမ
ခံထားျပီးမွသာေရကိုေျဖးေျဖးကေလး ပဲအနွံေရေလာင္းေပးရပါတယ္။
( လ်ိဳဝတ္ခ်က္ကဒါလည္းပါသည္ ) တစ္ေန ့သံုးခါေလာင္းေပးပါတယ္
မနက္ေစာေစာတစ္ခါ ေန ့လည္တစ္ခါနဲ ့ ညအိပ္ယာဝင္ခါနီးတစ္ခါေလာင္းေပးပါတယ္။ ေလာင္းေပးျပီး
တိုင္းအေပၚကအုပ္ေပးထားရတဲ ့ပိတ္စပါးကိုပါေရေလာင္းေရညစ္ျပီးမွျပန္အုပ္ထားေပးပါ။
အုပ္ေပးတဲ ့ပိတ္စသည္အသစ္ျဖစ္ပါကပိုေကာင္းပါသည္။ အသစ္မျဖစ္နုိင္ပါက အနံ ့အသက္မေကာင္း
ေသာပိတ္စမျဖစ္ဖို ့ကပိုအေရးၾကီးပါသည္။ အဝတ္ပိတ္စမသန္ ့ပါကပဲအန႔ံမေကာင္းနုိင္ပါ။
ပဲအရံသင့္အေညွာင့္ေဖါက္ျပီးသြားရင္ေရနွစ္ထပ္ေလာက္စင္ေအာင္ေဆးေပးပါ။
ဒါမွ ပဲမွာရွိတဲ ့မေကာင္းတဲ ့အန ံ ့အသက္မ်ားကုန္မွာျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီလိုေဆးေပးမွသာလ်ွင္ပဲျပဳတ္ျပီး
အထားခံမွာအနံ ့ေကာင္းမွာျဖစ္ပါတယ္။


ေရေႏြးအိုးတည္ပါ။ ( လွိဳဝွတ္ခ်က္ဆိုတာ ဒါလဲအပါအဝင္ျဖစ္ပါသည္ )
ပဲျပဳတ္မည့္အိုးထဲသို ့ေရေႏြးပြက္ျပီးသားကိုအသာကေလးေလာင္းထည့္ေပးပါ။
ဟင္းခတ္တဲ ့ေယာက္ဂ်ိဳဇြန္းၾကီးျဖင့္ ဒါမွဟုတ္ ကိုင္စရာပါေသာခြက္ျဖင့္ ပဲထည့္ထားေသာအိုးထဲသို ့
ေလာင္းထည္ ့ေပးပါ။ တိုက္ရိုက္ေလာင္းထည့္လ်ွင္ေရေႏြးအိုးမနိုင္မနင္းျဖစ္ပါက အပူေလာင္မည္
စိုးေသာေၾကာင့္ျဖစ္ပါသည္။



့ေရေႏြးေလာင္းျပီးပါက ခဏအဖံုးအုပ္ထားေပးပါ။ ေရေႏြးျပန္လည္ဆူလာပါကအဖံုးဖြင့္ထားေပးပါ။






ပဲအျမဳတ္မ်ားပလံုစီေနေအာင္ထြက္လာလိမ့္မည္။ ထိုသို ့ထြက္လာေသာပဲအျမဳတ္မ်ားကိုဇြန္းကေလးျဖင့္
ဖယ္ရွားေပးလုိက္ပါ။ ထိုအျမဳတ္မ်ားသည္လူကို ေကာင္းက်ိဳးမေပးပါ။ အထူးသျဖင့္ အေက်ာတက္ေရာဂါရွိ
သူမ်ားကိုတရုပ္ဆရာဝန္မ်ားကလံုးဝမစားခိုင္းပါ။ 



အျမဳတ္မ်ားကုန္သေလာက္အထိဖယ္ျပီးပါက ပဲျပဳတ္အိုးထဲသို ့ထန္းလ်က္ခဲထည့္ရပါသည္။
ထန္းလ်က္ခဲထည့္ရျခင္းမွာ ပဲကိုခ်ိဳေအာင္ ညိဳေအာင္ထည့္ျခင္းထက္ ပဲထဲတြင္ပါဝင္သည့္
အေက်ာတက္အျမဳတ္မ်ားကိုအဆိပ္ေၾကေစလိုသည့္အတြက္ထည့္ျခင္းျဖစ္ပါသည္။
( လွိဳဝွတ္ခ်က္ဆိုတာ ဒါလဲအပါအဝင္ျဖစ္ပါသည္ )


လံုးဝေဆာ္ဒါမထည့္ပါ။ ေဆာ္ဒါနံသည္ပဲအနံ ကိုေၾကဖ်က္ေစပါသည္။ ေဆာ္ဒါပါသည့္ပဲသည္
ေဘာက္ဆတ္ဆတ္အနည္းငယ္ျဖစ္ပါသည္။ ရြာမွာလည္းပဲျပဳတ္သူမ်ားအတြက္ေဆာ္ဒါသည္အလြယ္
တကူဝယ္ယူလို ့မရနိုင္ပါလို ့အဖြားကေျပာျပပါသည္။
ပဲအျမဳတ္ကုန္သေလာက္ျဖစ္လာပါကပဲအိုးကိုမီးနဲနဲ
ျပင္းေပးပါ။ ေရပြက္လာတဲ ့အထိထားပါ။ 




မီးကိုလည္းအပူေလ်ာ့လိုက္ပါ။ ေရကိုပဲေပၚကလက္တစ္ဆစ္( တစ္လက္မ ) အျမင့္ေလာက္မွာေရထည့္
ထားပါ။ 
ေရဆူပြက္လာပါက ပဲအျမဳ်တ္မ်ားေနာက္ထပ္ထြက္မလာေတာ့ပါကပဲအိုးကိုအဖုံးျဖင့္ဖံုးအုပ္လုိက္ပါ။




မီးေလ်ာ့ထားျပီးေရခမ္းလာသည္အထိပဲကိုျပဳတ္ေပးပါ။ မီးအရမ္းျပင္းျပင္းအပူေပးပါကပဲအိုးတူးတတ္ပါ
သည္။ မီးကိုတစ္ေျဖးေျဖးျခင္းအပူေလ်ာ့ေပးပါ ။ အဖံုးကိုဖြင့္ၾကည့္စရာမလိုအပ္။ ပဲျပဳတ္တဲ ့ေရကိုလည္း
ငဲ ့ေပးစရာမလိုပါ။ ေပါင္းအိုးနဲ ့ျပဳတ္ပါက ပဲဲအျမဳတ္မ်ားဖယ္ရွားယူစရာမလိုပါသျဖင့္ပဲတြင္ပါဝင္ေသာ
မေကာင္းတဲ ့ဓါတ္မ်ားပါပဲနဲ ့အတူတူျဖစ္ေနတတ္ပါသည္။ ရြာမွာေတာ့ ေျမအိုးနွင့္ျပဳတ္ပါသည္ဟု အဖြား
ကေျပာျပပါသည္။



အေညွာင့္ရွည္ရွည္ပဲျပဳတ္ကေလးေတြရလာပါျပီ- - - - - - -



ပဲျပဳတ္သည္ဆိုသည္မွာမလြယ္ကူေပမဲ ့ကိုယ္တိုင္ပဲျပဳတ္စားၾကည့္ေတာ့အေတာ္ကိုအရသာရွိလွပါသည္
ေဆာ္ဒါနံကင္းသည့္ပဲျပဳတ္ကေလးစားလုိက္ရသည္မွာ အိစိမ့္ေနသည္မွာအထူးေျပာျပစရာလိုမည္
မထင္ပါခင္ဗ်ာ-





ကဲ
ကဲ
ဓါတ္ပံုရိုက္ေသာလက္ေတြပဲျပဳတ္တတ္သြားပါသည္။ ၁၃ -၇-၁၄ ရက္ေန ့ဝါဆိုသကၤန္ကပ္လွဴ ပြဲတြင္
က်န္းမာေရးနွင့္ညီညြတ္ေသာပဲျပဳတ္ကေလးကို မုန္ ့လင္မယားမုန္ ့( မုန္ ့အုပ္ကေလးမုန္ ့ )တြင္
ထည့္ျပီးနံနံပင္ၾကက္သြန္မိတ္ကေလးနွင့္စားၾကရေအာင္ကြ်န္ေတာ္တို ့အလွဴ
ေမာင္ရြာေမာင္/မယ္ ( တိုင္းရင္းသားေမာင္/မယ္ ) အလွဴသို ့ၾကြေရာက္အားေပးၾကပါလို ့ဖိတ္ၾကား
လုိက္ရပါတယ္ခင္ဗ်ား း း း း

ပဲျပဳတ္နည္းကိုေရးေပးတဲ ့
                                 ဆရာမေလး ယု Yu Yu Swe 


                                           ညီမေလး က်ဴ တီ   Daw  Q  Te

ပဲအလွဴ ရွင္ မမသန္းသန္းရီ Than Than Yi    တို ့နွင့္တကြ ပဲျပဳတ္နည္းကိုပါးစပ္နွင့္သင္ေပးလုိက္သည့္
အဖြားေဒၚညြန္ ့ျမိဳင္ ( ဆရာကိုတင္ေမာင္သိန္း +မနုနုဝင္း )တို ့၏မိခင္ၾကီးကိုေက်းဇူးအထူးပင္တင္ပါ
ေၾကာင္းမွတ္တမ္းတင္အပ္ပါသည္။

ေလးစားစာျဖင့္
ဂ်စ္တူး(မံုရြာ)


အထူးေတာင္းပန္ျခင္း
                        ေယာင္းမတဖက္ ကင္မရာတစ္ဖက္(တယ္လီဖုန္း)နွင့္ရိုက္ထားေသာဓါတ္ပံုမ်ားကို
သီးခံျပီးၾကည့္ၾကပါကုန္-


5 comments:

ကုိကုိေမာင္(ပန္းရနံ႔) said...

အမယ္.. တယ္ဟုုတ္ပါလား။ ပဲျပဳတ္နည္းေတြ ဘာေတြနဲ႔။
ေတာ္ေတာ္ေတာ္တဲ့ ေမာင္ဂ်စ္တူးးးးး

Ko Myo said...

ကူးယူမွ်ေ၀ခြင့္ျပဳပါ

Ma Tint said...

စနစ္တက် နည္းေလးကို သိခြင့္ရတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးပါ ဂ်စ္တူးေရ...

ကုိကုိေမာင္(ပန္းရနံ႔) said...

ေမာင္ဂ်စ္တူး BPP Challenge လုုပ္ထားတယ္ေနာ္။ ခ်က္ခ်င္း ေရးဖုုိ႔သာ ျပင္ေပေတာ့။ း)

မဒမ္ကိုး said...

ေလးဂ်စ္ရဲ႕ပဲျပဳတ္နည္းကိုအေသအခ်ာကိုမွတ္သြားတယ္ေလးဂ်စ္ေရ

သတိရလွ်က္